oorlog en misleiding
      Home     Contact     Over deze site  



De prijs van dubbelagenten



De Britten maakten tijdens de oorlog veelvuldig gebruik van dubbelagenten om de Duitsers te misleiden. Veel van de informatie die deze agenten doorgaven was vals. Als de informatie wel correct was, was deze meestal achterhaald. Om de geloofwaardigheid van de agenten niet in gevaar te brengen, was het soms noodzakelijk om wel juiste informatie door te geven.

Aan het begin van 1944 waren de geallieerden bezig met de voorbereidingen van D-Day. Tegelijkertijd liep er een grote misleidingsoperatie die de Duitsers op een dwaalspoor moest brengen over de juiste plek van de invasie; Operatie Bodyguard. In Operatie Bodyguard gebruikten de Engelsen verschillende methoden, waaronder het gebruik van dubbelagenten.

Doublecross
De Duitsers wisten niet dat alle geheim agenten die zij in Engeland hadden, in werkelijkheid voor de Engelsen werkten via het doublecross-programma. Het was voor het slagen van de misleidingen rondom D-Day noodzakelijk dat de Nazi's niet twijfelden aan de informatie die zij kregen van hun agenten in Engeland.

Hard bewijs is er niet, maar er zijn voldoende aanwijzingen dat de Engelsen in maart 1944 bewust correcte informatie hebben gegeven over een bombardement op Neurenberg om op die manier de geloofwaardigheid van de Duitse dubbelagenten te verzekeren.

Ruhrgebied
Op 22 maart 1944 om 10 uur 's avonds stegen vanaf diverse vliegvelden in het zuiden van Engeland 850 Lancaster en Wellington-bommenwerpers op voor een bombardement op de zuid-Duitse stad Neurenberg. Veel vliegers hadden hun bedenkingen toen zij gebriefd werden. In de aanvliegroute moesten de bommenwerpers over het Ruhrgebied heen vliegen, waarvan bekend was dat de Duitsers er veel Flak hadden staan. Bovendien was het een vrijwel wolkenloze nacht. Ook niet ideaal.

De bedenkingen van de vliegers bleek gegrond. Toen de bommenwerpers het Duitse luchtruim binnenvlogen, werden ze verwelkomd door een groot aantal jachtvliegtuigen van de Luftwaffe. De ene na de andere bommenwerper werd uit de lucht geschoten terwijl ook het Duitse luchtafweergeschut op de bommenwerpervloot vuurde.

In Neurenberg zat de bevolking om 1 uur 's nachts in de schuilkelder. Normaal gesproken ging het bomalarm pas enkele minuten af voor de eerste bommen vielen, maar in Neurenberg arriveerden de eerste bommenwerpers pas om 01.30 uur boven hun doel. Vanwege de intense verdediging wisten slechts weinig bommenwerpers hun doel te raken. (Om die reden werd het relatief onbeschadigde Neurenberg na de oorlog gebruikt voor de Neurenberg-processen.)

Balans
In de loop van de nacht keerden de bommenwerpers terug op hun basis in Engeland en kon de balans worden opgemaakt. Van de 850 bommenwerpers waren er in totaal 161 neergehaald. 904 bemanningsleden waren dood, gewond of gevangen genomen. Van de vliegtuigen die terugkeerden, was er niet een die niet was beschadigd door kogels of granaatscherven.

Na de oorlog werd in Duitse archieven bewijs gevonden dat de Luftwaffe die bewuste avond al om 19.00 uur, drie uur voor de bommenwerpers opstegen, alle beschikbare Duitse jachtvliegtuigen had geplaatst op vliegvelden op de aanvliegroute naar Neurenberg.

De RAF-vliegers waren opgeofferd voor het succes van Operatie Bodyguard. Een hoge prijs, die laat zien wat de Engelsen ervoor over hadden om de Duitsers te misleiden over D-Day.



Privacybeleid - Copyright

 
Lees verder:
Operation Bodyguard bestond uit de volgende onderdelen:

Fortitude South - Een misleidingsplan dat de Duitsers moest overtuigen dat de invasie bij Calais zou plaatsvinden.

Fortitude North - Een misleidingsplan om de Duitsers ervan te overtuigen dat de geallieerden van plan waren om het door de Duitsers bezette Noorwegen binnen te vallen.

Ironside - Een misleidingsplan waarbij de geallieerden zouden landen in de Golf van Biskaje.

Vendetta - Een misleidingsplan waarbij geallieerde troepen zouden landen in de buurt van Marseille.